28 agosto, 2023

Kainova, la revolució del talent per transformar les empreses

Entrevista a Carme Castro, en el periódico empresarial Via Empresa.

28 Agosto 2023

Kainova promet fer aflorar el talent a les empreses i aconseguir una millora de la productivitat del 20%

Carme Castro portava més de vint anys treballant en el sector de la tecnologia com a enginyera en informàtica, quan va decidir deixar-ho tot per endinsar-se al món de la mentoria. Així va crear Kainova el 2009 amb l’objectiu de fer aflorar el talent amagat dels treballadors i amb el compromís d’augmentar un 20% la productivitat de les empreses. Una tasca que li ha valgut el Premi Europeu a la Innovació en Gestió del Talent.

El talent com a pilar

«Vaig entrar en contacte amb el món del coaching per millorar com a directiva i em va fascinar la metadologia per desenvolupar el talent i aconseguir equips potents», explica Castro. Aquest descobriment la va portar a voler revolucionar l’àmbit de la gestió dels equips: «El desenvolupament del talent es feia a través de formacions. Jo creia que no només era formació, sinó també acompanyar les persones a posar en pràctica els conceptes teòrics i aterrar-ho en el dia a dia».

La idea era clara: potenciar les competències i aptituds personals dels treballadors, a banda de les tècniques. «Ens vam especialitzar en coaching d’equips i grupals, vam ser pioners», destaca. Amb aquest objectiu van anar creant una nova metodologia per desenvolupar el talent a les empreses, que van patentar com a mètode K180º.

Castro: «Les persones aconsegueixen desenvolupar-se i créixer i l’empresa es veu beneficiada d’aquest creixement. Tots surten guanyant»

Un mètode que consta de quatre fases: catarsi per trencar amb el passat, l’entrenament de les noves formes de treballar, l’explosió per assolir la competitivitat i l’enfortiment com a millora contínua. «Aplicant les quatre fases del mètode portem a les persones, mobilitzades pels seus líders, de la letargia a la revolució i motivació absolutes», assegura. És a dir, motiven i revolucionen els ànims d’equips avorrits i cremats per les rutines.

«Les persones aconsegueixen desenvolupar-se i créixer i l’empresa es veu beneficiada d’aquest creixement. Tots surten guanyant», resumeix la CEO de Kainova. Segons el mètode, el guany en productivitat és enorme: un 20% i l’equivalent a 160 hores de feina per professional a l’any.

El coach a grups, un inici complicat

Tot i això, els inicis de Kainova no van ser fàcils: «Va costar molt aconseguir els primers clients. El 2009, parlar de coaching grupal sonava a xinès. Se sentia des d’un vessant molt més individual i només per a directius». La seva proposta, la d’incloure tot l’equip, era revolucionària. Avui, assegura que és una pràctica instaurada.

El líder del segle XXI

Tot i que els canvis han d’arribar a tota l’organització, el paper dels líders esdevé fonamental per Kainova, que ho defineix com un «lideratge disruptiu». «Els líders no necessiten només les habilitats clàssiques com saber comunicar, delegar o organitzar; ja no és suficient. Ara han d’aportar valor a l’organització a través de desenvolupar el talent del seu equip, fidelitzar els treballadors i promovent la intel·ligència col·lectiva».

En un món altament competitiu, la suma de les capacitats de tot l’equip esdevé fonamental. I els líders ho han d’entendre i aprofitar-ho. Un pas que, alhora, millora la motivació i implicació dels treballadors.

Castro: «La paraula canviar no m’agrada, prefereixo evolucionar»

«Estem en un entorn molt competitiu, amb molta innovació i molts canvis sobtats. La pregunta és com ajudem les persones a conviure en un entorn tan convuls i complex com l’actual, no es poden fer les coses com abans», emfatitza Castro, que afegeix: «Hem d’ajudar a entendre que les coses han canviat. Tot i que la paraula canviar no m’agrada, prefereixo evolucionar.

Castro: «Sovint hi ha resistència al canvi»

I els directius han de ser els primers a canviar, però també és imprescindible que ho facin tots els treballadors: «Sovint hi ha resistència al canvi. Per naturalesa, l’humà es resisteix». I els canvis han de ser reals: «A vegada hi ha la mentalitat i la intenció de canviar. Però amb intencions les organitzacions no es mouen, s’han d’implementar noves coses».

«Per poder sobreviure amb turbulències imprevistes, has de tenir un equip humà capaç d’adaptar-se i gestionar aquests canvis de manera positiva», sentencia. Un mètode per aflorar el talent de les empreses que porten a companyies, petites i grans, catalanes, espanyoles i de fora de l’Estat.


Vía: ViaEmpresa

No te pierdas ninguna Gran Idea

Recibe nuestra newsletter para abordar la transformación que la nueva era nos plantea.

¿Quieres ser una empresa
imparable?

¿Pensaste alguna vez que tu empresa viviría una metamorfosis para ser capaz de fluir con solvencia en un contexto incierto y cambiante?

¿Quieres ser una empresa imparable?

Transformamos tu organización para que dispares la rentabilidad y competitividad de tu empresa. ¿Te interesa?

Le informamos que los datos personales obtenidos mediante este formulario, así como su dirección de correo electrónico, han sido incorporados en un fichero del cual es responsable Kainova, S.L., con la finalidad de atender sus consultas y enviarle información relacionada con la entidad que pudiera ser de su interés. Kainova, S.L. se compromete a usar los datos recogidos mediante este formulario, únicamente para la finalidad anteriormente mencionada. El interesado declara tener conocimiento del destino y uso de los datos personales recogidos mediante la lectura de la presente cláusula. El envío de este e-mail implica la aceptación de las cláusulas expuestas. Si desea ejercer los derechos de acceso, rectificación, cancelación u oposición en los términos establecidos en la Ley Orgánica 15/1999, puede hacerlo a la siguiente dirección Kainova, S.L.; C/ Gran Vía de les Corts Catalanes, 623, 3º1º, 08010, Barcelona, España.

Los 5 enemigos que aniquilarán tu empresa

Le informamos que los datos personales obtenidos mediante este formulario, así como su dirección de correo electrónico, han sido incorporados en un fichero del cual es responsable Kainova, S.L., con la finalidad de atender sus consultas y enviarle información relacionada con la entidad que pudiera ser de su interés. Kainova, S.L. se compromete a usar los datos recogidos mediante este formulario, únicamente para la finalidad anteriormente mencionada. El interesado declara tener conocimiento del destino y uso de los datos personales recogidos mediante la lectura de la presente cláusula. El envío de este e-mail implica la aceptación de las cláusulas expuestas. Si desea ejercer los derechos de acceso, rectificación, cancelación u oposición en los términos establecidos en la Ley Orgánica 15/1999, puede hacerlo a la siguiente dirección Kainova, S.L.; C/ Gran Vía de les Corts Catalanes, 623, 3º1<<≤≤<≤<<º<><<< 08010, Barcelona, España.

Regístrate

Recibe nuestra newsletter con contenidos prácticos para llevar la innovación y disrupción a tu empresa.